Tort naturalny

Tort naturalny - Urszula Ferdyn

Składniki:

biszkopt: 10 jajek 250 g cukru 250 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej krem: 2 kostki masła 4 jajka 250 g cukru 1 paczka cukru waniliowego bakalie kokos kawa dekoracje opłatek.

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Miskę lub garnek, w którym będą ubijane jajka, umieszczamy w drugim, większym garnku, wypełnionym do połowy wrzątkiem. Kąpiel wodną trzymamy na średnim ogniu, żeby woda cały czas delikatnie bulgotała. Ubijamy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką w kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kremu. Ubite jajka studzimy. Gdy masa będzie już chłodna, powoli dodajemy przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczaną cały czas mieszając. Piec w 180 °C przez 25 minut. Krem: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W osobnej misce dobrze ucieramy masło aby stało się kremowe. Ubite jajka stopniowo dodajemy i powoli mieszamy tak aby powstał nam jednolity krem. Biszkopt, gdy wystygnie, przecinamy i przekładamy kremem. Resztą kremu tynkujemy i ozdabiamy tort. Do kremu można dodać kokos, bakalie lub owoce, aby go urozmaicić. Te i inne dodatki, takie jak kawa czy opłatek, wykorzystuję do zdobienia tortu.

Eko Porada:

Jeżeli po przekładaniu i zdobieniu tortu zostanie krem, wykorzystuję go do smarowania herbatników. Takie herbatniki powinno się zjeść tego samego dnia, żeby się nie rozmoczyły.

Wideo

Czytaj również

Newsletter - Zapisz się