Żur po ślonsku

Żur po ślonsku - Katarzyna Pyka

Składniki:

1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 1 i 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu czarnego wywar: 2 litry zimnej wody 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1/2 średniego selera 1 cebula 1/2 pora średni kawałek wędzonego żeberka wie - przowego 5 grzybów suszonych przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty dodatki: 2 kawałki dobrej kiełbasy śląskiej kawałek boczku surowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 5 pieczarek 3 średnie ziemniaki 4 jajka przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Zakwas: Zakwas przygotowujemy najpóźniej 5 dni przed przygoto - waniem żuru. Zakwas można przygotować wcześniej i przecedzo - ny trzymać do 2 tygodni w lodówce w słoiku. Do wyparzonego słoika wlać wodę, dodać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać obrany irozgnieciony czosnek oraz pozosta - łe przyprawy i zamieszać. Słoik przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką. Odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce i codziennie mieszać. 5 dnia zakwas będzie gotowy (po zamieszaniu nie powi - nien się już pienić). Gotowy zakwas przecedzamy przez sito. Wywar: Do garnka wrzucamy wędzone żeberko, obrane i opłuka - ne warzywa, opaloną cebulę (na gazie lub patelni), suszone grzy - by, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Przecedzamy do drugiego garnka. Z odcedzonych warzyw wyciągamy ugotowane suszone grzyby. Żur: Żur najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem. Taki „przegryziony” smakuje najlepiej. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy dużą pa - telnię, wrzucamy boczek. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucamy kiełbasę i cebulę i co chwilę mieszamy pilnując, by się nie przypaliło. Usmażone składniki wrzucamy do przygotowanego wcześniej wy - waru. Wywar doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy, my - jemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się wywaru. Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy, wrzucamy obrane i pokro - jone pieczarki, dodajemy pokrojone suszone grzyby (te z wywaru) i chwilę dusimy. Pieczarki z grzybami dodajemy do wywaru. Mieszamy zakwas w słoiku. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlewamy zakwas, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy ok. 10 minut. Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko. Połówki jajek podajemy z żurem.

Eko Porada:

Nie wyrzucajmy ugotowanych warzyw z wywaru, przygotujmy wszyst - kim dobrze znaną i lubianą sałatkę jarzynową. Gwarantuję, że posmak wędzonki doda charakteru naszej sałatce. Dla fanów mięsa, polecam obrać żeberko i dodać do żurku. A jeśli wystar - czy nam już mięsnych dodatków, obierzmy i zamroźmy np. na bigos.

Wideo

Czytaj również

Newsletter - Zapisz się